Blogroll

18 Kasım 2010

Bayram gelmiş,niye gelmiş?

Olmuyor,ne kadar zorlarsam zorlayayım içimde bir yerlerde 'gelenek görenek olm bunlar güzel şeyler' diyecek bir iç sesi ne kadar ararsam arayayım olmuyor,bayramları se-ve-mi-yo-rum.
Çocukluğuma inelim mesela.Ah nerede o eski bayramlar diyecek kadar yaşımı başımı alamadım maalesef.Kendimi bilecek yaşa geldiğim andan beri yaşadığım bayramlar hep aynı sıkıcılıkta ve zoraki geçti benim için. Normal zamanda bir hal hatır sormayı bile çok gören nice akraba nice tanıdığın sırf bayram diye gelip yaptığı uzunca ziyaretler,yapma gülüşmeler eğleşmeler.Aynı yüzeyselliği paylaşan sohbetler..
Çocuk kısmısı olarak bize düşen de gidilen yerdeki tüm büyüklerin teker teker elini öpmek,sonradan gelenler için ayrıca bir el öpme seromonisine talim olmak ve kim ne kadar para verir diye düşünüp hesaplar yapmak.Hani böyle deyince bir zararı sıkıntısı yokmuş gibi görünüyor ama öyle değil işte.Onca yıl boyunca zerre sevmediğim akrabaları ziyaret edip bütün aptal sorularına aynı sabırla ve sevimlilikle yanıt vermek,üstüne bir de o akrabaları kendi evinde ağırlamak.Kız çocuğu olunca erkek gibi çıkıp oynama kapı kapı gezip para ya da şeker toplama gibi şansım da yoktu tabi.Evde oturup yapılan yemeklere tatlılara böreklere yardım etmek,temizlik yapmak,gelen misafirlere bir şeyler ikram etmek zorundaydım.
Ben ki,bir insanın ulaşabileceği maksimum üşengeçlik seviyesine ulaşmış,tembelliğin nirvanasına kadar çıkıp gelmiş bi insanım.Üstüne insanlardan da pek hoşlanmam,daha doğrusu akraba kısmısından yüzeysel ve çıkarsal ilişkiden ötesini düşünmeyen kişilerden.E hal böyle olunca,hem insanlarla hoşbeş etmeyi hem de sürekli hareket halinde olmayı üstüne üstlük tüm bu eylemleri aynı dengede aynı neşeli havada sürdürebilmeyi gerektiren geleneği benim önüme koyarsan,sevdiremezsin tabi.
Henüz pek genç olduğumdan mütevellit,o eski bayramları ve bayram ruhunu da yaşamadım hissetmedim hiç dediğim gibi.Zaten içinde büyüdüğüm ailede de o ruhu pek görebildiğim söylenemez.Genetikten ibaret de olabilir tüm bu olay.Babam da hiç sevmez bayramları.Öyle yani.

^^Evet içi çürümüşün tekiyim,zaten gelenekten görenekten ne anlarım ki ben falan filan.
 ^^Kurban kesme olayını da hiç sevemedim zaten.Küçükken babamla balık tutmaya gittiğimizde o balıkları tutar kovaya atar,ben de boş bulunduğu anda teker teker geri atardım denize balıkları.Öyle de duygusalım bu hayvan öldürme olayına karşı.
^^Ha iş eti yemeye gelince hiç duygusal olmuyorsun dersen bi şeycik diyemem o da ayrı.
^^Ha bi de deliye her gün bayrammış duyduğum kadarıyla.
^^Bu da Barış Manço'dan bayram sevenlere gelsin

4 kez mırlanmış.:

Adsız dedi ki...

ben de sevmiyorum bayramları.tamamen yapmacıklık.eski samimiyet yok artık.gereksiz..

Köstebek Pasta dedi ki...

bayramlardan nefret ediyorum.sürekli iki dirhem bir çekirdek şeklinde oturmaktan nefret ediyorum! :'(

Adsız dedi ki...

her zmanaki gibi bayıldım :)
Ben ki,bir insanın ulaşabileceği maksimum üşengeçlik seviyesine ulaşmış,tembelliğin nirvanasına kadar çıkıp gelmiş bi insanım...
buna koptum :) tamamen sen :D Adile Sanem ÇELİK
adsız değilim beeenn değilim :)

KediDeli dedi ki...

zmanaki de iyi olmuş :D
sağol bebeğim,blog ya da gugıl hesabı açarsan adsız olmaktan kurtulabilirsin bencem :* ::):)

Yorum Gönder