Blogroll

23 Nisan 2012

Vintage Sigara Reklamları ve Pek Kısa Bir Sigara Tarihi

 Uzun bir aradan sonra merhabaağ sevgili izleyicilerim. Bugün yine aylar öncesinden yazmaya karar verip de bir türlü eyleme geçiremediğim bir postla karşı karşıyayız: Vintage sigara reklamları!Araya da sigara tarihi ve yasaklarıyla ilgili bir kaç satır yazdım mı tamamdır. (O değil benim hoşuma gitti afişler ama çoğu markanın adını bile duymadığım düşünülürse pek de başarılı olamamışlar sanırım.)

  Buyrunuz efendim,keyifli okumalar.


Avrupa sigara ile Kristof Kolomb'un Amerika keşifleri sayesinde tanışmış. 16. yüzyılda bir Sir,Kraliçe Elizabeth'i sigara içmeye ikna etmiş. İlk yasaklar da bu dönemden sonra başlamış. 1794 yılında ABD'de sigaraya ilk vergilendirme işlemleri başlatılmış.



İlk sigara yapan makine 1881 yılında James Bonsack tarafından icat edilmiş ve kurduğu fabrikada her gün 120bin adet sigara üretimi yapılmış. James daha sonra Washington'da tanıştığı James Duke ile ortak olup bir sigara fabrikası kurmuşlar ve ürettikleri sigaralara Duke of Durham adını vermişler. Duke of Durham sigaraları aynı zamanda kapağında resim bulunan ilk sigaralarmış. Fabrika uzun yıllar dünyanın en büyük sigara üreticisi olarak kalmış ve o arada ismi American Tobbaco Company olarak değişmiş.



Sigara ile kanser arasındaki bağlantıyı ilk keşfedenler Nazi doktorları olmuş. Bunu ilerleyen dönemde Nazi Almanya'sında otobüsler,trenler vb. kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanmış ve sigaraya uygulanan vergiler arttırılmış. Hitler'in günde 25 ila 40dal sigara içtiği bilinirken sigara karşıtı haline gelmesi de yasaklamaları etkilemiş tabii ki.
  Bu uygulamalara ve üretimin düşürülmesine rağmen,1940 yılına gelindiğinde Almanya'da sigara kullanımı 10yıl öncesine göre iki katı artmış. (Boşuna demiyorlar yasaklar her zaman daha çekicidir diye)


Nazilerdeki sigara karşıtı kampanyalar aynı zamanda anti-seministmiş,sigaranın Almanya'ya Yahudiler tarafından getirildiğini savunarak daha etkili olacaklarını düşünmüşler sanırım.

                                                               (Buna baya güldüm.)

Osmanlı'da ilk tütün yasağı ise Birinci Ahmed döneminde yaşanmış. Sebebi ise saraydaki mumlara gerekli olan balmumunun tütün bitkisinin böceklenmemesi için kullanılması ve bu talebe yönelik olarak balmumu fiyatlarının yükselmesiymiş. Artık balmumu temin edilemez duruma gelince Sultan Ahmed sigara üretimini ve içimini yasaklamış.

(Düşünüyorum düşünüyorum,bir sigara reklamında köpeklerin kullanılmasını,hatta sanki sigarayı içen onlarmış gibi gösterilmesinin mantığını bir türlü bulamıyorum. Bulan varsa alta yorum geçsin lütfen.)


Bu da Winston'un 'Taste Good Like A Cigarette Should' sloganıyla yayınlanan reklamı. Afiyetle içiniz! Pardon izleyiniz.
                                 

      Bir dahaki  yazıya kadar,kendinize iyi bakın,bol kedili günler!

Kaynaklar: kisawinstonsoft.tumblr.com
                 Vintage Everyday

1 kez mırlanmış.:

Bubble My Licorice dedi ki...

I love all these vintage advertisements :)
Lovely blog!

Yorum Gönder